Eko pyszności

Przepis na ćwikłę z jabłkiem

Znakomity dodatek do obiadu i klasyka zarazem. Przedstawiamy Wam przepis na ćwikłę z jabłkiem.

 

 

Orzeźwiająca i pełna witamin. Bogata w wapń, żelazo, witaminę A,B1,B2 i C. Lekka, zdrowa i niskokaloryczna, jednym słowem doskonała dla małych i dużych: ćwikła z jabłkiem.

 

Przepis na ćwikłę z jabłkiem

 

Składniki (4 porcje):

  • Buraki (średnie) 4 sztuki
  • Jabłko (średnie) 2 sztuki
  • Olej słonecznikowy (1 łyżka)
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól himalajska do smaku
  • Marchewka (dla chętnych)

 

Przygotowanie:

Buraki oczyścić i ugotować lub upiec. Ostudzić i rozdrobnić na tarce. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o większych otworach. Wymieszać buraki z jabłkiem, dodać sól, sok z cytryny i olej. Podawać również lekko podgrzane.

Gotowe! Smacznego!

 

 

Autor www.izagotuje.pl Z zamiłowania i wykształcenia dietetyk. Mama dwójki maluchów na diecie bezglutenowej. Ma dwie pasje muzykę i kuchnię. Wyznaje zasadę „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Prowadzi blog kulinarno-dietetyczny.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję