Eko pyszności

Przepisy na Wielkanoc: kotlety jajeczne w dwóch odsłonach

Szukasz inspiracji na Wielkanoc? Oto dwa przepisy na kotlety jajeczne, które doskonale sprawdzą się na wielkanocnym stole. Są pyszne, a do tego bardzo proste!

 

Szukasz alternatywnych przepisów na Wielkanocny stół? Dobrze trafiłaś! Oto propozycja kotletów jajecznych. W wersji pierwszej z pieczarkami i szpinakiem.

 

Przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami i szpinakiem

 

Składniki:

  •  9 ugotowanych jajek
  • 1 surowe jajko
  • 250 gram pieczarek
  • 400 gram mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 250 gram żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczkę czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • bułka tarta

 

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę, usmażyć na złoto. Cebulkę również pokrojoną w kostkę dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Lekko posolić. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć szpinak i smażyć do odparowania wody. Posolić, popieprzyć, dodać czosnek. Ser żółty i jajka zetrzeć na drobnych oczkach. W dużej misce połączyć jajka, ser, surowe jajko, pieczarki, posiekany szczypior, łyżeczkę soli i pieprz. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół i do połowy dodać szpinak. Dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto.
 

Inna propozycja możliwa do podania na wielkanocnym stole to kotlety jajeczne  z orzechami.

 

Przepis na kotlety jajeczne z orzechami

 

Składniki:

  •  6 jajek gotowanych na twardo+ 1 surowe
  •  3 łyżki startego twardego żółtego sera
  • mały pęczek szczypiorku
  •  2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  •  1 łyżeczka soli
  •  0/5 łyżeczki chilli

 

Przygotowanie:

Jajka na twardo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z serem, siekanym szczypiorkiem, orzechami, solą, chilli i surowym jajkiem. Lekko wyrobić. Z masy formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie, z obu stron na złoto. Podawać na zimno lub ciepło.

 

Smacznego!

 

 

Autor http://www.jazzowesmakiblogspot.com Z wykształcenia producent telewizyjny, z zamiłowania wielbicielka jazzu i zdrowej kuchni. Żyje według zasady, że jesteś tym co jesz. Uwielbia relaks na łonie przyrody i gotowanie dla bliskich.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję