Eko pyszności

Przepis na ziemniaczane wafelki

Jeśli macie ochotę na smakołyk, który nie wymaga za dużo pracy, to zapraszamy. Ciekawy przepis na wafelki z pysznym nadzieniem.


Takie przepisy lubię najbardziej: podpatrzone u kogoś! :)
Co tym razem mi zasmakowało? Ano zwykłe, ugotowane ziemniaczki z orzechami, doprawione solą i majerankiem, zawinięte w wafelek i usmażone jak tradycyjne kotlety. Pycha! Duzi i mali zajadali się nimi z takim samym entuzjazmem :)

 

Przepis na ziemniaczane wafelki

 

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • wafle andruty
  • majeranek
  • bułka tarta, jajko (do panierowania)
  • sól
  • olej
     

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, do uzyskanej masy dodajemy pokruszone orzechy włoskie, doprawiamy majerankiem i solą.
Gorącą masą smarujemy andruty na całej powierzchni, z pominięciem 1 cm wzdłuż dłuższego boku - z tej strony zaczynamy zwijać. 
Odstawiamy na ok. 15 minut, aż wafle pod wpływem ciepłej masy zmiękną i nie będą się kruszyć. Panierujemy w jajku i bułce tartej, pieczemy na złoty kolor.
 

UWAGA! Aby andruty zmiękły i dały się zawinąć, masa ziemniaczana musi być gorąca!
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję