Eko pyszności

Muffinki z rodzynkami (drożdżowe) – przepis

Nie macie pomysłu na zdrowy smakołyk? Drożdżowe muffinki z rodzynkami są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Sprawdźcie sami!


Drożdżowe muffinki z rodzynkami to świetny pomysł dla tych, którzy mają ochotę na "coś" słodkiego, lecz niekoniecznie chcą, żeby to "coś" było bardzo słodkie i pracochłonne. Mogą się nimi zajadać już roczne dzieci, a i pewnie rodzice nie przejdą obok nich obojętnie :)

 

Muffinki z rodzynkami (drożdżowe) – przepis
 

Składniki:

  • 250 g mąki 
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 75 ml mleka sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie)
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
     

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miseczki, wkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka, jajko, miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, wsypujemy rodzynki, wyrabiamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. 
Z ciasta formujemy kuleczki i wkładamy do papilotek. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut - do czasu, aż się zarumienią. Muffinki z rodzynkami gotowe!


 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję