Eko pyszności

Makaron z sosem bazyliowo-koperkowym – szybki przepis!

Kiedy żar leje się z nieba i ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę jest dwudaniowy obiad, wymagający spędzenia godziny w kuchni... wtedy gotuję makaron i dopiero potem zastanawiam się, z czym go podam. Zapraszam na makaron z... sosem!


Latem mój wybór często pada na bazylię, którą przez cały rok hoduję w doniczkach. Jej smak i zapach, chyba jak żaden inny, kojarzy mi się ze słoneczną Italią i długimi, wieczornymi godzinami spędzanymi przy stole.
Tatento.pl to portal rodzinny, jego twórcy w większości sami są rodzicami, doskonale więc wiemy, jak ważne jest, aby posiłek był nie tylko zdrowy, ale też pyszny. Jak zatem zrobić błyskawiczny sos bazyliowy? Nie wiem... i jednocześnie jestem w tym specjalistką. Bazylia bowiem jest na tyle wdzięcznym ziołem, że można połączyć ją właściwie ze wszystkim: z pomidorami, ogórkiem, serem mozzarella, cukinią, naturalnym jogurtem... i tak dalej. Jednak jaka jest wersja "kanoniczna" tego sosu - trudno mi powiedzieć :)

 

Latem najbardziej jednak lubię bazylię podaną na dwa sposoby. Oto one:

 

Sos z bazylii i koperku - wersja łagodna, najbardziej optymalna dla dzieci (które często nazywają sosem "shreckowym")

 

Składniki:

  • duża garść listków świeżej bazylii
  • pęczek koperku
  • ok. 50 g wyłuskanego słonecznika
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny (niekoniecznie)
  • sól (niekoniecznie)

 

Przygotowanie:

Listki bazylii, koperek i słonecznik miksujemy w blenderze, dodajemy oliwę i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt i przyprawy. Gotowym, schłodzonym sosem, polewamy makaron.

 

Sos z bazylii i koperku - wersja wykwintna

 

Składniki:

  • duża garść listków bazylii
  • pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 50 g wyłuskanego słonecznika
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek
  • ser gorgonzola (ilość wedle upodobania)
  • tuńczyk (najlepiej kawałek wędzonego, opcjonalnie można użyć tuńczyka w sosie własnym z puszki)
  • łyżka soku z cytryny (niekoniecznie)
  • sól ( z solą proszę uważać! Zarówno ser, jak i tuńczyk są słone!)

 

Przygotowanie:

Sos wykonujemy wedle instrukcji podanej wyżej, do zmieszanych z oliwą składników dodajemy gorgonzolę. Przestudzony makaron mieszamy z tuńczykiem, polewamy sosem.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję