Jaki wpływa ma dieta mamy karmiącej na dziecko?
Mechanizm wytwarzania pokarmu jest złożony. Jest on wytwarzany na bieżąco i powstaje z krwi, nie treści żołądka. Zatem przystawiony do piersi malec, otrzymuje najwartościowsze składniki, przefiltrowane przez ciało mamy. Warto podkreślić także fakt, że nawet umiarkowanie niedożywione kobiety (np. w Afryce) mogą produkować pełnowartościowy pokarm.
Tak więc mleko mamy, nawet tej źle odżywiającej się jest lepsze i bardziej żywe i bogate w przeciwciała niż mleko modyfikowane.
Wczesne programowanie żywieniowe
Z drugiej strony eksperci nieustannie podkreślają wpływ jaki ma odżywianie przyszłej i młodej mamy. W życiu człowieka występują kluczowe okresy, których istnieje możliwość programowania metabolizmu poprzez odpowiednie żywienie. Takim istotnym momentem jest moment ciąży i okres wczesnego dzieciństwa. W tym czasie ludzki organizm jest szczególnie wrażliwy na nadmiar i niedobór różnych składników. Zaniedbanie tej sfery może prowadzić do poważnych chorób w przyszłości, m.in. cukrzycy i otyłości.
Kluczem jest zdrowy rozsądek
Bez wątpienia warto odżywiać się zdrowo i to nie tylko w okresie ciąży i karmienia piersią, ale generalnie przez całe życie. Dieta mamy karmiąca powinna być różnorodna i zbilansowana, ale o to tak naprawdę powinien dbać każdy z nas. Jednorazowe szaleństwo kulinarne zarówno w okresie ciąży, jak i karmienia piersią nie spowoduje nieodwracalnych szkód i maleństwu nic nie będzie. Warto jednak mieć w pamięci, że w tym czasie jesteśmy szczególnie odpowiedzialni – nie tylko za siebie, ale także za kształtowanie nawyków i preferencji żywieniowych nowego człowieka i chociażby z tego względu, warto świecić przykładem!