Kaszkę kukurydzianą można wprowadzić już do diety dziecka, które ukończyło czwarty miesiąc, dodatkowo to niezastąpiony produkt w diecie bezglutenowej. Ja najczęściej przygotowuję ją w wersji takiej, jak widać poniżej: z warzywami i oliwkami. Najlepiej smakuje rano, jednak czasem, gdy zrobię jej więcej, świetnie sprawdza się w roli lekkostrawnego obiadu.
Kaszka kukurydziana z oliwkami – przepis
Składniki:
- 1 filiżanka kaszki kukurydzianej
- 4 filiżanki wody
- 1 cebula
- czarne oliwki
- kawałek selera
- 1 marchew
- sos sojowy
- oregano
- dwie łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sklarowanego masła
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i wsypujemy kaszkę, gotujemy ok. 30 minut, często mieszając. Na oleju podsmażamy pokrojone cebulę, seler i marchew, dolewamy nieco wody. Skrapiamy sosem sojowym i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i oregano, mieszamy z kaszką kukurydzianą. Na wierzchu układamy oliwki.