Przepis, który umieszczam poniżej, całkowicie mnie oczarował. Uwielbiam ciecierzycę, uwielbiam muffinki - muffinki z cieciorki okazały się więc strzałem w dziesiątkę! Są pyszne, odpowiednio wilgotne, niezbyt słodkie, a przy tym zdrowe. Polecam! :)
 
Muffinki z ciecierzycy - pyszny przepis
Składniki:
- ok.150 g ugotowanej ciecierzycy
- ok. 50 g zmiażdżonych w moździerzu płatków owsianych
- 4 łyżki otrębów
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki sody
- syrop z agawy - wedle uznania (ja dałam ok. 2 dużych łyżek)
- dżem żurawinowy
Przygotowanie:
W misce mieszamy ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę, płatki owsiane, otręby, sodę, syrop z agawy. Miksujemy na gładką masę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy. Do foremek nakładamy łyżkę masy, łyżeczkę dżemu i znów łyżeczkę masy. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki z ciecierzycy gotowe - smacznego!
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                                                                                    
                                            
                                                                            
 
                                 
                         
                         
                         
                 
                        
 
                         
    