Moje dzieci uwielbiają zabawę na świeżym powietrzu. Całe szczęście mamy spory ogródek, który wykorzystują w celu niczym nie skrępowanej zabawy.
Jednak zabawa jest lepsza, kiedy uczestniczą w niej również koledzy i koleżanki moich dzieci. A co za tym idzie? Muszę się do tego odpowiednio przygotować również kulinarnie...
Przepis na zdrowy deser dla dzieci
Składniki:
Spód:
- eko suszone daktyle: 150g
- eko rodzynki 75g
- bio słonecznik łuskany 30g
- bio ziarna sezamu 10g
- eko amarantus ekspandowany 35g
Masa:
- eko orzechy nerkowca 300g
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- sól himalajska
- miód z porządnej pasieki
- ulubione owoce: banany, truskawki, brzoskwinie, etc
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca moczyć w wodzie kilka godzin (5-6h ) aby zmiękły. Daktyle pokroić na niewielkie kawałki. Do miski wrzucić wszystkie składniki na spód oprócz daktyli, które dodajemy stopniowo podczas blendowania, ponieważ będą się kleić i zatrzymywać ostrza. Po uzyskaniu kelistej masy, dzielimy ja na kilka częsci i układamy jako "spód" w salaterkach. Proponuję wybrać niewielkie naczynia bo deser będzie bardzo sycacy i słodki. Zmiękczone orzechy nerkowca blendujemy, dodajemy na koniec sól himalajską, sok z cytryny i miód. Wszystkie te dodatkowe składniki dodajemy i dozujemy bazując na smaku masy. Tak uzyskaną masę wykładamy we wcześniej przygotowanych salaterkach na "spodach". Wkładamy do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie przed podaniem na masę dokładamy pokrojone ulubione owoce.
Gotowe. Smacznego!