Po ostatnich, niezbyt udanych kolorystycznie, eksperymentach z fasolą azuki – dziś przyszedł czas na danie, które nie tylko jest pyszne i sycące, ale też bardzo ładnie wygląda na talerzu. W smaku zaś przypomina tradycyjne leczo, dlatego też skojarzenia z latem i słońcem są jak najbardziej odpowiednie :)
Przepis na zimowe leczo z fasolą azuki
 
Składniki:
- 1/2 szklanki fasoli azuki
- 1 cebula
- 1/2 papryki
- 3 średnie pomidory
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 łyżeczka curry
- olej, sól
 
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej sypiemy curry, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną drobno paprykę i pomidory  – dusimy, aż papryka zmięknie, a pomidory puszczą sok. Do warzyw dodajemy namoczoną przez noc i ugotowaną fasolę azuki, doprawiamy solą.
Leczo najlepiej smakuje z brązowym ryżem lub ciemnym pieczywem.
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                                                                                    
                                            
                                                                            
 
                                 
                         
                         
                         
                 
                        
 
                         
    