Nie mam pojęcia, jak to się mogło stać, że pierwszy raz spróbowałam tej sałatki zaledwie kilka dni temu. Jest pyszna! Szczerze? Gdyby ktoś mi kiedyś powiedział, że połączenia brokuła, sera feta i prażonych płatków migdałowych jest tak dobre, nie uwierzyłabym. Tymczasem... właśnie tak jest! Naprawdę spróbujcie!
Sałatka z brokułem i fetą - najprostszy przepis na świecie
Składniki:
- 1 brokuł (może być mrożony)
- 1/2 kostki sera feta
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Płatki migdałowe podprażamy na patelni uważając, aby się nie przypaliły, gdyż staną się gorzkie. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Brokuła wkładamy do przezroczystej miski, układamy na nim ser feta, posypujemy migdałami.
Do sałatki można podać także sos czosnkowy (kubeczek jogurtu naturalnego, ząbek czosnki, sól, pieprz, ewentualnie łyżka majonezu sojowego), ale nie jest to konieczne. I już - sałatka z brokułem i fetą gotowa! Smacznego.