Eko pyszności

Zapiekane warzywa z serem feta

Dziś chciałam przedstawić przepis na prościutkie danie, którego smak i zapach również przywołuje na myśl cieplejsze miejsca. Takie, gdzie od tygodnia nie pada codziennie :) Sprawdźcie przepis na zapiekane warzywa z serem feta.



Nie jest to klasyczna zapiekanka, nie zawiera bowiem makaronu, ryżu czy ziemniaków. Nie zmienia to jednak faktu, że jest pyszna i naprawdę sycąca, a przy tym zdrowa. Dajcie znać, czy smakowała Waszym dzieciom – dla niektórych bowiem zjedzenie samych warzyw na obiad to prawdziwe wyzwanie :)


Zapiekane warzywa z serem feta

 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g sera feta (ewentualnie można zastąpić mozzarellą)
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść oliwek
  • bazylia
  • sól

 

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i kroimy w cienkie paski (4-5 cm), dodajemy pokrojone na połówki oliwki, rozgnieciony czosnek, bazylię, odrobinę soli. Całość skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 10 minut. Po tym czasie układamy na warzywach ser feta i pieczemy kolejne 10 minut.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję