Nie jest to klasyczna zapiekanka, nie zawiera bowiem makaronu, ryżu czy ziemniaków. Nie zmienia to jednak faktu, że jest pyszna i naprawdę sycąca, a przy tym zdrowa. Dajcie znać, czy smakowała Waszym dzieciom – dla niektórych bowiem zjedzenie samych warzyw na obiad to prawdziwe wyzwanie :)
Zapiekane warzywa z serem feta
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 200 g sera feta (ewentualnie można zastąpić mozzarellą)
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek
- bazylia
- sól
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy w cienkie paski (4-5 cm), dodajemy pokrojone na połówki oliwki, rozgnieciony czosnek, bazylię, odrobinę soli. Całość skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 10 minut. Po tym czasie układamy na warzywach ser feta i pieczemy kolejne 10 minut.