Kasza jaglana nie ma glutenu, więc może być spożywana przez osoby chore na celiakie. Zawiera niewielką ilość skrobi przy bardzo dużej ilości białka. Kasza jaglana zawiera także ogromną ilość witamin z grupy B, żelaza oraz miedzi. W okresie zimowym warto przygotowywać dania z użyciem kaszy jaglanej. Śniadanie z jej dodatkiem świetnie rozgrzewa, syci, napełnia energią na cały dzień. Tym razem proponuję mało popularną wersję koktajlu z kaszą jaglaną. Dzięki temu, że smakuje prawie jak szarlotka, będzie smakowała nie tylko dorosłym ale i dzieciom.
Koktajl z kaszy jaglanej o smaku szarlotki
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 600 ml mleka migdałowego/sojowego/owsianego/ krowiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Jabłko dokładnie umyć i wydrążyć. Nie obierać. Pokroić w niewielką kostkę. Kaszę jaglaną przepłukać na sitku. Zalać 400 ml mleka, dodać jabłka i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, aż mleko się zredukuje, a kasza zmięknie. Następnie dodać cynamon, imbir i miód. Dobrze wymieszać. Przełożyć do miksera, dodać resztę mleka i zmiksować na gładko.
W zależności od użytego mleka dopasować słodkość. Jeśli używacie mleka migdałowego lub innego słodkiego, możliwe, że niepotrzebne będzie dodanie miodu. Podawać w wysokich szklankach z rurką - pyszny koktajl z kaszy jaglanej gotowy. Smacznego!