Aktywny Smyk

Wspólne gotowanie z dzieckiem

Wspólne gotowanie z dzieckiem to wspaniałe chwile spędzone w kuchni i frajda dla obu stron. Dzieci uwielbiają angażować się w przygotowywanie posiłków, mieszać, miksować, przesypywać, przelewać, wycinać i układać. Wykażmy się kreatywnością, cierpliwością i nie bójmy się bałaganu, który powstanie na skutek zabawy w małych kucharzy, bo korzyści ze wspólnego przebywania w kuchni jest całkiem sporo.

 

 

Zabawa, nauka czy dobry nawyk?

Wspólne gotowanie z dzieckiem to wspaniałe chwile spędzone w kuchni i frajda dla obu stron. Dzieci uwielbiają angażować się w przygotowywanie posiłków, mieszać, miksować, przesypywać, przelewać, wycinać i układać. Wykażmy się kreatywnością, cierpliwością i nie bójmy się bałaganu, który powstanie na skutek zabawy w małych kucharzy, bo korzyści ze wspólnego przebywania w kuchni jest całkiem sporo.

 

Czas spędzony z dzieckiem

To nie tylko okazja do wspólnych rozmów, ale też dowiedzenia się o wielu rzeczach, o których być może nie mielibyśmy okazji posłuchać w innych okolicznościach. Przy wspólnych zajęciach dzieci otwierają się i chętniej opowiadają o tym co wydarzyło się w przedszkolu czy szkole, co je trapi, co sprawia radość, o czym marzą. Warto skorzystać z tej możliwości, żeby jeszcze bardziej zbliżyć się do świata dziecka.

 

Nabywanie nowych umiejętności

Dzieci chętnie nabywają nowe umiejętności, a w przypadku wspólnego gotowania może to być m.in. opanowanie nazw poszczególnych produktów i potraw, zapoznanie się z kuchennymi przyrządami i gadżetami, nauka zdrowego i estetycznego podania jedzenia czy przygotowywania prostych dań, zapoznanie z kulinarnym savoir vivre czy stopniowe przyswajanie zasad zdrowej kuchni. Poza tym dziecko nabywa również umiejętności matematyczne odmierzając np. 2 miseczki mleka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwiartkę jabłka czy przeliczając ilość składników na porcje.

 

Rozwijanie wyobraźni

Warto wspólnie poszukać atrakcyjnie wyglądających przepisów w internecie lub książkach kucharskich przeznaczonych dla dzieci. Czytanie dziecku na głos kolejnych kroków przygotowania danej potrawy uruchamia jego wyobraźnię i pobudza kreatywność, szczególnie kiedy możemy wprowadzić drobne modyfikacje do przepisu lub na jego podstawie stworzyć swój własny, autorski, nowy przepis na ulubione danie.

 

Sprawność manualna

Mycie, osuszanie, rozkładanie, segregowanie, obieranie, krojenie, ścieranie, miksowanie, smarowanie, ozdabianie – doskonale ćwiczą i usprawniają paluszki oraz rączki małego dziecka przygotowując je w ten sposób do nauki pisania. Lepienie pierogów czy przygotowanie ciasta pod ulubioną szarlotkę mogą sprawić dziecku więcej frajdy niż zabawa plasteliną, darcie sałaty na kawałki to nie to samo co darcie papieru, a krojenie galaretki w kostkę może okazać się niełatwą sztuką, ale będącą dużo większą atrakcją niż układanie wieży z klocków.

 

Radość i satysfakcja z przygotowania wspólnego posiłku

Włączenie dziecka w przygotowanie zdrowych, ładnie i ciekawie wyglądających posiłków sprawia mu nie tylko radość, ale też pozwala poczuć się ważnym i potrzebnym w kuchni. Podobnie jak dorośli dzieci również lubią być chwalone i czuć się docenione za swój wkład pracy – to zwiększa ich poczucie własnej wartości. Poza tym możemy włączyć dziecko w przygotowanie rodzinnej uroczystości, zostawiając mu pole do popisu i pozwalając wymyślić własne dania np. dla dzieci. Dziecko będzie miało poczucie, że liczysz się z jego zdaniem i będzie bardzo z siebie dumne.

 

Nauka zasad zdrowej kuchni

Wspólne gotowanie to również doskonała okazja do porozmawiania z dzieckiem na temat zdrowego stylu życia i wpływu żywności na nasze zdrowie. To również dobry moment na uświadomienie dziecku, czym grozi spożywanie nadmiernej ilości cukru i konserwantów, czym są i gdzie najczęściej znajdują się sztuczne barwniki, że niebieskie lody nie mają nic wspólnego z jagodami, a wata cukrowa nie ma żadnych wartości odżywczych. Gotując wspólnie z dzieckiem łatwiej jest też przekonać je do zdrowych produktów, pokazując że smak jogurtu naturalnego można wzbogacić świeżymi i słodkimi owocami, a z jarmużu czy szpinaku można przygotować przepyszny zielony koktajl.

 

Poprawa apetytu i poznawanie nowych smaków

Bardzo często dzieci, które należą do tzw. niejadków lub dzieci stroniące od warzyw i owoców stopniowo przekonują się do nich, kiedy włączamy je w rodzinne przygotowywanie posiłków lub kiedy pozwalamy im na pewną dowolność w wyborze produktów, które samodzielnie sobie przygotowują. Zabawa w zdrową kuchnię w sposób naturalny rodzi ciekawość dziecka, jeśli chodzi o nowe smaki, a świeże, sezonowe, kolorowe produkty sprzyjają kulinarnym eksperymentom i wspólnej zabawie.

Dodatkową, ogromną atrakcją dla dzieci jest zabranie ich na warsztaty kulinarne, podczas których wraz z innymi dziećmi i rodzicami mogą pobawić się w małych kucharzy, ucząc się przy okazji nowych rzeczy i obserwując rówieśników w podobnej roli.

Okres wakacji, kilka dni wolnego czy weekend to doskonałe okazje do tego, żeby spędzić z dzieckiem trochę więcej czasu, łącząc przy okazji zabawę z nauką, które można przenieść m.in. na teren domowej kuchni traktując je jako coś zupełnie naturalnego w rozwoju dziecka. Z czasem wspólne gotowanie staje się wyczekiwanym rytuałem i dobrym nawykiem.

 

Autor http://esencjablog.pl/ Aktywna mama trójki dzieci, pasjonatka życia, zwolenniczka zdrowego stylu życia, fanka slow life. Dba o rodzinę i przyjaciół, pielęgnuje swoje pasje, stawia na rozwój, lubi wprowadzać zmiany w swoim życiu i chętnie podejmuje nowe wyzwania. Ceni czas i zdrowie.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję