Eko pyszności

Sałatka z quinoa (wersja łagodna i ostra)

Jeśli lubicie eksperymentować i próbować nowych smaków, to zachęcamy do wykonania tej sałatki. Quinoa to wartościowy składnik, o którym warto wiedzieć więcej. Zapraszamy!


Co to jest quinoa?


Łatwo się nabrać i stwierdzić, że to kolejna odmiana zboża – ale tak nie jest. Quinoa to owoc rośliny rosnącej w Boliwii i Peru, po wysuszeniu swoim wyglądem przypomina kaszę jęczmienną. Quinoa występuje też pod nazwą komosa ryżowa
Quinoa w mojej kuchni gości dość często, bo jest to świetny produkt bazowy do różnego rodzaju sałatek, kotlecików, a nawet wypieków. Jednak to nie jej uniwersalne zastosowanie jest najważniejsze, lecz fakt, iż quinoa stanowi źródło pełnowartościowego białka. Oznacza to, że zawiera wszystkie osiem aminokwasów, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć. A to, że dodatkowo jest źródłem żelaza, cynku, witamin z grupy B oraz błonnika – tym lepiej!


Uwaga! Quinoa nie zawiera glutenu!


Poniższa sałatka była pierwszą potrawą, jaką przygotowałam z quinoa i nadal bardzo ją lubię. Sałatkę można przyrządzić w dwóch wersjach: łagodnej, która powinna smakować dzieciom bardziej, oraz nieco ostrzejszej. Przepis na obie: poniżej :)

 

Sałatka z quinoa – wersja łagodna
 

Składniki:

  • niepełna szklanka quinoa
  • 2 średnie marchewki
  • 1 seler
  • ok. pół szklanki łuskanego słonecznika
  • 2-3 jabłka
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • rodzynki (niekoniecznie)

 

Przygotowanie:

Quinoa gotujemy w dwóch szklankach wody, około 15-20 minut. Marchewki i selera obieramy i trzemy na tarce, na największych oczkach. Obrane jabłka kroimy w niedużą kostkę. Przygotowane składniki łączymy z przestudzoną quinoa, dodajemy słonecznik, mieszamy z jogurtem i rodzynkami.
Uwaga: Jeśli sałatka okaże się zbyt sucha, można dodać kilka łyżek oliwy z oliwek.

 

Sałatka z quinoa – wersja ostrzejsza

 

Składniki:

  • niepełna szklanka quinoa
  • 2 średnie marchewki
  • 1 seler
  • ok. pół szklanki łuskanego słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Sałatkę przygotowuje się tak, jak w wersji łagodnej, z tą różnicą, że zamiast jogurtu naturalnego dodajemy oliwę z oliwek połączoną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję