Daktyle to prawdziwa skarbnica witamin: bogate w naturalne salicylany, zawierają także antyoksydanty, w tym kwas taninowy. Obfitują w witaminy: A (niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku), B1, B2, B3 (odpowiadają za właściwą pracę mózgu i koncentrację oraz odporność organizmu) oraz C (przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki). Są dobrym źródłem potasu, fosforu, żelaza, magnezu oraz chromu. W ich składzie znajdują się także spore ilości błonnika, który reguluje procesy trawienne. Poza tym obniżają ciśnienie i są dobrym zastrzykiem energii. Jednym słowem to doskonała i pożywna przekąską. Sprawdźcie jak smakuje tarta na bazie daktyli!
Przepis na tartę daktylową
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki suszonych daktyli
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1 szklanka wiórek kokosowych
Daktyle zalewamy wrzącą wodą, żeby się namoczyły. Tak samo postępujemy z orzechami włoskimi. Po 20 minutach wszystkie składniki miksujemy. Masa nie musi być super gładka, nawet lepiej gdy są grudki, powinna być delikatnie lepka. Lepimy z niej kulkę. Blaszkę do tarty smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego i posypujemy wiórkami kokosowymi. Rozkładamy masę daktylową równomiernie na blaszce i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min.
Masa:
- galaretka truskawkowa
- jogurt naturalny 250 g
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Do jogurtu naturalnego dodajemy ostygniętą galaretkę i miksujemy. Możemy również dodać dwie łyżki nasion chia. Całość wlewamy na tarte. Na wierzch można dodać owocki np winogron. Zostawiamy w lodówce do stężenia i gotowe.
Smacznego!