Pyszny i kremowy deser idealny na jesienne dni ze względu na dużą zawartość witaminy C. Awocado jest również bogate w najzdrowsze tłuszcze (szczególnie potrzebne gdy nadchodzi chłód), magnez i potas, które złagodzą chandrę oraz zawiera dużo witaminy B6, B9, E i K. Natomiast banany, dzięki zawartości fosforu i tryptofanu (aminokwasu odpowiedzialnego za uwalnianie serotoniny, "hormonu szczęścia"), działają łagodząco, a duża dawka witamin B1, B2, B6 oraz A, wspomaga koncentrację.
Awokado i banan - przepis na budyń doskonały
Składniki:
- awokado
- 2 średniej wielkości banany
- 4 łyżeczki kakao
- 3/4 szklanki wody (150g)
- opcjonalnie: wiórki kokosowe, świeże owoce
Przygotowanie:
Awokado i banany powinny być dojrzałe, a kakao eko. Sposób wykonania jest bardzo prosty, składniki trzeba zmiksować w blenderze. Cały sekret tkwi w ilości wody, dlatego na początek najlepiej dodać pół szklanki wody i potem miksując na bieżąco oceniać czy blender jakiego używacie jest już w stanie z takiej ilości wyrobić kremową masę. Jeśli awokado lub banany nie są dojrzałe może okazać się konieczne dodanie odrobiny syropu z agawy lub miodu. Po zmiksowaniu przekładamy na talerz i gotowe. Prawda że proste? A do tego pyszne i zdrowe! ;) Budyń dobrze smakuje posypany wiórkami kokosowymi i podany z arbuzem. Dla Maluchów koniecznie z szerokim uśmiechem z jabłuszka. Deser najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu ponieważ avokado dość szybko ciemnieje. Bon appetit!
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                                                                                    
                                            
                                                                             
                                                                            

 
                                 
                        ![Czym dla Ciebie jest Miejsce Przyjazne Dzieciom? [KONKURS]](https://www.tatento.pl/media/cache/thumb220x155/autouploads/ppbkg/ppbkg5a7996f40489a5.82994112.jpeg) 
                         
                         
                 
                        
 
                         
    