Wczoraj na przykład, za dwa bakłażany, cztery papryki, marchewki, pietruszki, cebulę i ziemniaki zapłaciłam... całe 9 złotych. Gotujmy więc, póki możemy! Zimą nie będzie już tak kolorowo, tak aromatycznie, tak smacznie! A dziś, kolejny pomysł na szybki obiad. Przepis na faszerowaną paprykę. To potrawa, która nie tylko jest pyszna, ale też świetnie wygląda. Samo przygotowanie zajmuje chwilę, a do środka można włożyć wszystko, co tylko fantazja mam podpowie.
Zatem... smacznego! :)
Przepis na paprykę faszerowaną kaszą kuskus i warzywami
Składniki:
- 150 g kaszki kuskus
- 4 duże papryki
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 plastry sera żółtego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszkę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczamy marchew, pietruszkę i pieczarki, po czym ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa, dolewamy pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. W tym czasie z papryki ścinamy górną część, wydrążamy środek. Do miękkich warzywa dodajemy kaszę kuskus, doprawiamy solą i pieprzem (delikatnie można także posolić wnętrze papryki). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut, podlewamy 1/4 szklanki wody. Pod koniec pieczenia na każdą paprykę kładziemy plasterek żółtego sera.