Eko pyszności

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Jeżeli macie dosyć mięsnych dań, to zapraszamy na "warzywne" co nieco. Zapraszamy na przepis na kotlety z kaszy gryczanej, prawdziwa pychotka!


Dziś przepis na kolejne danie, które po prostu uwielbiam – nie tylko za walory smakowe.
Był czas, że kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu pojawiały się na moim stole kilka razy w tygodniu – i za każdym razem smakowały inaczej. 
Stałe składniki to kasza, twaróg i jajko, które można dowolnie urozmaicać. Ja robiłam wersję z orzechami, z garam masalą, z czarnuszką, z sezamem, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Ostatnio jednak najbardziej smakują mi z kminkiem i pieprzem ziołowym, pieczone w piekarniku. Kotletów nie trzeba zjadać od razu. Zimne świetnie zastąpią pastę – ze świeżym chlebem są po prostu pyszne!

 

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
 

Składniki:

  • 20 dag twarogu
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • szczypta kminu rzymskiego
  • pieprz ziołowy
  • sól
     

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i przyprawy. Formujemy kulki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pieczemy, aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy łyżkę płatków owsianych.


Uwaga! Kotleciki można także obtoczyć w sezamie i upiec na odrobinie oleju.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję