Eko pyszności

Przepis na kotleciki z czerwonej soczewicy

Zastanawiacie się, co przygotować na obiad? Kotleciki z soczewicy będą dobrym rozwiązaniem. Zdrowe, pożywne i szybkie w wykonaniu – przekonajcie się!


Soczewica to jedno z moich ulubionych warzyw strączkowych, z którego dobrodziejstw najczęściej korzystam jesienią i zimą. Szybko się rozgotowuje i nie trzeba jej wcześniej moczyć. Ma łagodniejszy smak niż np. groch, świetnie sprawdza się w zupach, pasztetach i wszelkiego rodzaju pastach. Ziarno soczewicy jest łatwo dostępne, a jednocześnie to kopalnia kwasu foliowego, potasu, żelaza i miedzi. Podana np. z ryżem, staje się źródłem pełnowartościowego białka. 
Kotleciki z czerwonej soczewicy to kolejny pomysł na szybki obiad. I można być pewnym, że dziecko chętnie zje takiego kotlecika niż tłustego, mięsnego kotleta.

 

Przepis na kotleciki z czerwonej soczewicy
 

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • pęczek koperku
  • 1/2 łyżki garam masali
  • sól i pieprz do smaku, olej do smażenia
     

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy na małym ogniu. Gdy zmięknie, odcedzamy ją na sicie, przykładamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, płatki owsiane, bułkę tartą i drobno posiekany koperek, garam masalę. Doprawiamy. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, pieczemy na złoty kolor.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję