Pyszne i zdrowe babeczki owsiane smakują świetnie, ich bazę stanowią otręby owsiane, są słodkie, mimo iż cukru w nich niewiele. Spokojnie można je przygotować dzień wcześniej, aby rano zapakować do tornistra ucznia. Założę się, że nie wrócą z powrotem do domu nietknięte :)
Przepis na muffinki owsiane
Składniki suche:
- 1 czubata łyżka płatków owsianych
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki pokrojonych daktyli
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- szklanka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie łączymy je ze sobą. Nakładamy do foremek, napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwaga! Masło dodawane do jogurtu nie może być gorące!
I tak pyszne muffinki owsiane, gotowe!