Dzisiaj proponuję przygotowanie soku z buraka, który jest bardzo cenny, ze względu na dużą wartość odżywczą. Ma bardzo dużo kwasu foliowego, przez co jest szczególnie wskazany dla kobiet w ciąży. W soku z buraka znajdziemy także witaminy z grupy B pozytywnie wpływające na układ nerwowy oraz znaczącą ilość składników mineralnych alkalizujących organizm i przywracających równowagę kwasowo-zasadową po spożyciu zakwaszających organizm produktów mięsno-zbożowych.
Przepis na detoksykujacy sok z buraka
Składniki:
- kilka sztuk buraków
- 2 jabłka
- 4 pomarańcze
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Sok sporządzimy przy użyciu wyciskarki ślimakowej, która nie niszczy cennych enzymów, w przeciwności do sokowirówki. Buraki, najlepiej te podłużne, myjemy i kroimy na kawałki. Jabłka myjemy i kroimy na kawałki, nie wycinamy gniazda nasiennego. Pomarańcze myjemy, obieramy i kroimy w cząstki. Cytrynę obieramy i kroimy. Ilość cytryny dobieramy w zależności od tego jaki dodatek kwaśnego smaku nam odpowiada oraz jak słodkie/kwaśne są pomarańcze. Sok ma wspaniały słodko-kwaskowy smak i jest jednym z moich ulubionych. Smacznego!