Eko pyszności

Przepis na wegańskie naleśniki z mąki gryczanej.

Wielkimi krokami zbliżają się święta. Warto pamiętać o tych maluszkach, które nie przepadają za ciastem. Moje dzieci na drugie świąteczne śniadanie zażyczyły sobie naleśniki. Bezglutenowe i bezmleczne. Zachęcam do spróbowania!

Naleśniki z mąki gryczanej to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Oto przepis na pyszne, bezmleczne i bezglutenowe naleśniki.
 

Jak zrobić bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej?

 

Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka stołowa zmielonego siemienia lnianego
  • 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżka
  • sól himalajska szczypta
  • olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka

 

Przygotowanie:

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut, aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki. Ja swoje naleśniki planuję polać gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem, krojonymi w kostkę brzoskwiniami i bananem. Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego (przepis na moim blogu). Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej (ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją. Już na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażmy kilka minut z każdej strony. Mi najlepiej smakują lekko podsmażone naleśniki, które są miękkie i elastyczne. Aby uzyskać taki efekt, nie czekam aż naleśnik zbrązowieje, brzegi będą twarde i zaczną się wywijać. Po usmażeniu odkładam na talerz i przykrywam je drugim talerzem,  aby nie wystygły i nie wysychały do czasu, aż usmażę resztę naleśników. Na koniec (kiedy naleśniki są jeszcze ciepłe) układam na nich dodatki i zawijam w rulon lub trójkąt.


Gotowe. Smacznego!

 

Autor www.izagotuje.pl Z zamiłowania i wykształcenia dietetyk. Mama dwójki maluchów na diecie bezglutenowej. Ma dwie pasje muzykę i kuchnię. Wyznaje zasadę „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Prowadzi blog kulinarno-dietetyczny.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję