Eko pyszności

Ciastka na Halloween (Paluchy Wiedźmy) – przepis

Dorośli mogą je lubić lub nie, mogą na nie narzekać i mieć dosyć, że nagle zaczyna się roić od dyń i upiornych gadżetów. Jedno jest pewne: dzieciaki uwielbiają Halloween, duchy, wampiry i inne potworności. I dlatego warto do tego święta podejść z przymrużeniem oka i potraktować je jako pretekst do wspólnej zabawy, np. w kuchni. Zachęcam do zrobienia ciastek!


U mnie w domu upiorne ciasteczka nazywa się Paluchami Wiedźmy. Przygotowuję je z kruchego ciasta, cała frajda zaś polega na uformowaniu go na kształt palca, ponacinaniu plastikowym nożykiem i przyklejeniu migdałowych paznokci. Pozwólcie to zrobić dzieciom – będą zachwycone! :)
A zatem... upiornego Halloween! :)

 

Ciastka na Halloween (Paluchy Wiedźmy) – przepis

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g masła (kostka)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • płatki migdałowe do dekoracji

 

Przygotowanie:

Dorosły: łączy wszystkie składniki, wyrabia, aż powstanie gładkie ciasto, odstawia na godzinę do lodówki.
Dziecko: lepi z ciasta "palce", nacina je nożykiem w połowie długości, przykleja migdałowe paznokcie.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (ok. 30 minut) w temperaturze 180 stopni.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję