Przepisu na idealne ciasto na pierogi szukałam długo i dochodzę do wniosku, że w tym przypadku sprawdza się zasada, że im bardziej prosto, tym lepiej. Niektórzy do ciasta dodaję jajko, inni smalec, można je też barwić na żółto, dodając szczyptę kurkumy lub pokusić się na pierogi w kolorze czerwonym (kilka kropli soku z buraków). Podstawą jednak pozostaje ciepła woda, mąka i sól. Jako ciekawostkę dodam, że pierogi z farszem z czerwonej soczewicy smakują prawie tak, jak pierogi z mięsem, różnica w smaku jest minimalna.
Przepis na pierogi orkiszowe z soczewicą
Ciasto:
- ok. 800 g mąki orkiszowej
- ok. 500 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 500 g namoczonej soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, majeranek - do smaku
Przygotowanie:
Z mąki i wody zarabiamy ciasto (ja najczęściej wlewam wodę do miski i stopniowo dodaję mąkę, początkowo mieszając łyżkę, potem wyrabiam ciasto ręką), dodajemy olej i sól. Namoczoną przez kilka godzin soczewice gotujemy, aż stanie się miękka. Na oliwie z oliwek smażymy cebulkę, łączymy ją z soczewicą i przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek grubości ok. 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, które napełniamy farszem, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Pierogi orkiszowe można podawać polane roztopionym masłem lub okraszone cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek.