Eko pyszności

Kompot z owoców - czy wiesz jak przyrządzić?

Zastanawiasz się, jak ugotować kompot? Skorzystaj z naszego przepisu - idealny na ciepłe, jak i chłodne dni. Z pewnością wynagrodzi trud wyjątkowym smakiem!

 

Przygotowanie kompotu z owoców jest bardzo proste i zajmuje mało czasu. Nie wierzycie? Sami zobaczcie!

Gotuję wielki gar wody. W międzyczasie myję i obieram surowe owoce, które mam pod ręką (zależy od pory roku), mogą to być jabłka, gruszki, śliwki, jagody, maliny itd. Kroję w grube kawałki, aby mieć mniej pracy wrzucam do wrzątku i gotuję.

Czasem dodaję suszone owoce – śliwki, gruszki, jabłka, morele, daktyle, figi itd.

Często, zwłaszcza w chłodne dni, dodaję przyprawy, aby taki kompoty był bardziej rozgrzewający i aromatyczny, np. goździki, cynamon, świeży korzeń imbiru, wanilię, gwiazdki anyżowe itd.

Można dodać też zioła np. miętę, lipę, dziewannę lub rozmaryn.

Nigdy nie dodaję cukru. Kompot z owoców sam w sobie jest słodki, a stopień słodkości zależy od dodanych owoców.

Mnie kompoty najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem podprażonych płatków migdałowych.   

Kombinacje smakowe pozostawiam Waszym wodzom fantazji smakowych. Nie bójmy się eksperymentować smakami w kompocie z owoców, bo często efekt jest zaskakująco miły. Lecz prostota przygotowania kompotu jest podstawą jego tajemnicy, nie za dużo, nie za mało, a w sam raz! 

 

Kompot z owoców - pyszny przepis

 

Składniki:

  • 2 suszone figi
  • 3 suszone morele
  • 1 suszona gruszka
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 2 cm kory cynamonu
  • 3 cm laski wanilii
  • 2 plastry imbiru

 

Przygotowanie:

Aby zrobić kompot z owoców zagotuj 2 l wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, gruszki i śliwki, a także obrane (opcjonalnie mogą być ze skórką) i pokrojone w ósemki jabłka. Po chwili dodaj przyprawy. Gotuj kompot pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.

Zwracam uwagę, aby owoce suszone były niesiarkowane (do kupienia w sklepach ekologicznych).

 

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

 

Autor http://www.piecsmakow.com.pl/ Doradca żywieniowy, dietetyk TCM. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu, absolwentka"Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej" sygnowanej przez francusko - niemiecki "Avicenna Instytut".
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję