Przygotowanie kompotu z owoców jest bardzo proste i zajmuje mało czasu. Nie wierzycie? Sami zobaczcie!
Gotuję wielki gar wody. W międzyczasie myję i obieram surowe owoce, które mam pod ręką (zależy od pory roku), mogą to być jabłka, gruszki, śliwki, jagody, maliny itd. Kroję w grube kawałki, aby mieć mniej pracy wrzucam do wrzątku i gotuję.
Czasem dodaję suszone owoce – śliwki, gruszki, jabłka, morele, daktyle, figi itd.
Często, zwłaszcza w chłodne dni, dodaję przyprawy, aby taki kompoty był bardziej rozgrzewający i aromatyczny, np. goździki, cynamon, świeży korzeń imbiru, wanilię, gwiazdki anyżowe itd.
Można dodać też zioła np. miętę, lipę, dziewannę lub rozmaryn.
Nigdy nie dodaję cukru. Kompot z owoców sam w sobie jest słodki, a stopień słodkości zależy od dodanych owoców.
Mnie kompoty najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem podprażonych płatków migdałowych.
Kombinacje smakowe pozostawiam Waszym wodzom fantazji smakowych. Nie bójmy się eksperymentować smakami w kompocie z owoców, bo często efekt jest zaskakująco miły. Lecz prostota przygotowania kompotu jest podstawą jego tajemnicy, nie za dużo, nie za mało, a w sam raz!
Kompot z owoców - pyszny przepis
Składniki:
- 2 suszone figi
- 3 suszone morele
- 1 suszona gruszka
- 5 suszonych śliwek
- 2 jabłka
- 2 cm kory cynamonu
- 3 cm laski wanilii
- 2 plastry imbiru
Przygotowanie:
Aby zrobić kompot z owoców zagotuj 2 l wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, gruszki i śliwki, a także obrane (opcjonalnie mogą być ze skórką) i pokrojone w ósemki jabłka. Po chwili dodaj przyprawy. Gotuj kompot pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.
Zwracam uwagę, aby owoce suszone były niesiarkowane (do kupienia w sklepach ekologicznych).
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!