Eko pyszności

Przepis na hummus domowej roboty

W Jerozolimie hummus jest bezsprzecznie najważniejszym daniem narodowym. Uwielbiają go wszyscy, zaś hummusije, czyli restauracje podające hummus w wielu postaciach, są niezwykle oblegane. Można je porównać do słynnych angielskich fish and chips, czyli budek z podających rybę z frytkami. Od jakiegoś czasu święci triumfy także w Polsce. Poznajcie przepis na hummus domowej roboty!

 

Tradycyjny hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz tahini. Przygotowuje się go bardzo szybko, a ma wiele składników odżyczych. Ciecierzycza jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Poza tym hummus dostarcza żelaza, siarki, cynku, kwasu foliowego, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hummus doskonale sprawdza się jako pasta do chleba albo dip do warzyw.  Można go spokojnie wcinać na diecie, nie wpadając w poczucie winy. Bardzo, bardzo Wam polecam!

 

Przepis na hummus domowej roboty

 

Składniki:

  • 1 szklanka suszonej cieciorki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 270 gramów jasnej pasty tahini
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 ml lodowatej wody

 

Przygotowanie:

Dzień wcześniej cieciorkę namoczyć w podwójnej ilości wody. Następnego dnia cieciorkę dobrze wypłukać. Nagrzać duży garnek z nieprzywierającym dnem, wrzucić obsuszoną cieciorkę z sodą oczyszczoną i smażyć przez kilka minut często mieszając. Następnie zalać 1,5 litrem wody i gotować ok.40 minut, aż cieciorka będzie miękka i rozpadająca się, ale nie papkowata.W trakcie gotowania zbierać szumowiny i łupinki zbierające się na powierzchni. Następnie ciecierzycę odcedzić. Wrzucić ziarna do malaksera i zblendować na pastę. Dodać tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i sól. Miksować aż masa będzie bardzo gładka. Następnie dodawać lodowatą wodę, stale miksując. Tak przygotowany hummus przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na pół godziny. Jeśli wkładacie do lodówki, pamiętajcie, by przed jedzeniem stosunkowo wcześnie go wyciągnąć, by nabrał temperatury pokojowej. Podawać z oliwą z oliwek, grzankami, pietruszką lub siekaną kolendrą. 

 

Smacznego!

 

 

Autor http://www.jazzowesmakiblogspot.com Z wykształcenia producent telewizyjny, z zamiłowania wielbicielka jazzu i zdrowej kuchni. Żyje według zasady, że jesteś tym co jesz. Uwielbia relaks na łonie przyrody i gotowanie dla bliskich.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję