Eko pyszności

Przepis na placuszki z twarogiem, marchwią i cukinią

Jeśli skorzystacie dziś z naszego przepisu, to gwarantujemy, że obiad przygotujecie szybko, a smakował będzie wyśmienicie. Tak, tak, jesteśmy o tym przekonani, dlatego zapraszamy do nas, przepis poniżej!


Są takie potrawy, którymi można zajadać się niezależnie od pory dnia. Prezentowane placuszki właśnie do takich należą. Przepis dostałam od koleżanki, która w taki właśnie sposób przemyca warzywa swojej pięcioletniej córce. Może więc warto spróbować :)?

 

Przepis na placuszki z twarogiem, marchwią i cukinią

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • kostka twarogu półtłustego
  • połowa cukinii
  • siemie lniane (2,3 łyżeczki)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

W dużej misce na gładką masę ubijamy 3 jajka. Dodajemy kostkę twarogu półtłustego, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodajemy starte na grubych oczkach dwie marchwie oraz połowę cukinii (wcześniej należy ją dobrze odsączyć). Masę doprawiamy solą i pieprzem, można też dodać dwie-trzy łyżeczki siemienia lnianego. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę pełnoziarnistą.
Placuszki pieczemy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję