Eko pyszności

Przepis na płatki jęczmienne z daktylami i karobem

Jak wiadomo, śniadanie jest podstawowym posiłkiem dnia. Warto zacząć dzień od pożywnego posiłku, aby mieć energię na cały dzień. Sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy!


Dziś przepis dla tych mam, które twierdzą, że rano nie mają czasu na przygotowanie zdrowego śniadania dla swojego dziecka. Płatki jęczmienne gotuje się ok. 4 minuty, dodanie daktyli, posłodzenie miodem lub syropem z agawy oraz zmiksowanie to kolejna minuta. Śmiem twierdzić, że przygotowanie kanapek z serem lub zagotowanie mleka do czekoladowych kuleczek zajmuje tyle samo czasu :)

 

Przepis na płatki jęczmienne z daktylami i karobem
 

Składniki:

  • 1 filiżanek płatów jęczmiennych 
  • kilka daktyli
  • 1 plaska łyżka karobu
  • syrop z agawy lub miód
  • mleko sojowe, owsiane lub woda
     

Przygotowanie:

Płatki jęczmienne gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy są miękkie, dodajemy drobno pokrojone daktyle oraz łyżkę karobu. Dosładzamy miodem lub syropem z agawy... i już! :)
Uwaga! Jeśli wszystkie składniki zmiksujemy blenderem, uzyskamy bardzo smaczny krem do smarowania pieczywa. 
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję