Eko pyszności

Przepis na pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy

Kasza jaglana jest produktem, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na pasztet. Pyszny i zdrowy, zobaczcie sami!


Jeśli miałabym wskazać jeden produkt, którego używam w kuchni szczególnie często jesienią, to bez wątpienia byłaby to kasza jaglana.
Fakt, jako dodatek do zupy czy składnik pożywnego śniadania towarzyszy mi przez cały rok, jednak to właśnie jesienią najbardziej doceniam jej działanie wysuszające. Regularne konsumowanie kaszy jaglanej sprawia, że w naszym organizmie nie gromadzi się śluz, nie mamy więc kataru. A że jesień jest tą porą, kiedy o przeziębienie szczególnie łatwo – szczególnie polecam jaglankę raz jeszcze, pod każdą postacią!

 

Przepis na pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy
 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki wody
  • 2 cebule
  • olej
  • 3 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • przyprawy: kminek, majeranek, tymianek, sól
  • sezam, otręby
     

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy kaszę jaglaną i przez chwilę dusimy. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut. Masę doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem oraz ziołami. przekładamy do wyłożonej papierem foremki, który dodatkowo posypujemy otrębami. Pieczemy 30-40 minut, na koniec pasztet z kaszy jaglanej posypujemy sezamem.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję