Eko pyszności

Pasta z pieczarek i orzechów włoskich

Dziś kolejny przepis dla zapracowanych mam, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Pasta z pieczarek i orzechów, zrobiona w większej ilości, może mieć różnorakie zastosowania, a co najlepsze: jej przygotowanie zajmuje chwilę i nie potrzebujemy wielu składników.

 

Najłatwiej jest oczywiście posmarować nią pieczywo. Może również posłużyć jako farsz do naleśników, krokietów czy pierogów, nadzienie do drobiowych kotlecików czy "baza" do zupy pieczarkowej. Przechowywana w lodówce, zachowuje świeżość przez ok. 2-3 dni.

 

Pasta z pieczarek i orzechów włoskich



Składniki:

  • ok. 500 dag pieczarek
  • duża garść orzechów włoskich
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy


Przygotowanie:

Obrane pieczarki należy zatrzeć na tarce, na grubych oczkach i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek. Smażymy do odparowania wody. Orzechy rozdrabniamy, lekko podprażamy na patelni, dodajemy do pieczarek. Doprawimy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami (np. majerankiem). Składniki pasty można zmiksować blenderem lub zmieszać ze sobą.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję