Eko pyszności

Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi

Sposób na ciepłą kolację bądź szybki obiad? Jeśli takiego szukacie, to z pewnością spodoba Wam się nasze wykorzystanie pieczarek. Do tego: mogą wspomóc Was dzieci, a to już z pewnością będzie dla nich wielka frajda!


Nadziewane pieczarki to potrawa, którą ostatnimi czasy się zajadam, zmieniając tylko rodzaj nadzienia. Świeżych warzyw brak, więc ratuję się nimi, gdy nachodzi mnie ochota na coś ciepłego na kolację.
W ich przygotowanie z powodzeniem można zaangażować maluchy: sama pamiętam, jak będąc dzieckiem, pomagałam mamie odrywać nóżki pieczarek, a później kroiłam je w drobną kostkę.

 

Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi

 

Składniki:

  • ok. 10 dużych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • garść orzechów włoskich
  • ser zółty - kilka plastrów
  • bułka tarta razowa
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
     

Przygotowanie:

W pieczarkach oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nóżki i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone orzechy. Kapelusze panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy przez chwilę na patelni, następnie napełniamy je farszem, przykrywamy plastrem sera i smażymy przez kolejną chwilę. Faszerowane pieczarki posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję