Eko pyszności

Ciasteczka owsiane – przepis na długie popołudnie

Jeśli macie ochotę na chwilę zapomnienia, a dodatkowo Wasze dzieci domagają się słodkości, to zachęcamy do wspólnego wykonania ciasteczek. Te owsiane rarytasy zasmakują każdemu!

 

Zdrowe odżywianie zdrowym odżywianiem... Wiadomo: marchewka, brokuły i szpinak mają pierwszeństwo! Ale... chyba nie ma dziecka, które nie lubi słodyczy! Zwłaszcza, jeśli są to np. jeszcze ciepłe ciasteczka, które kuszą roztopioną czekoladą i maślanym smakiem. Myślę, że na raz na jakiś czas warto zrobić odstępstwo od reguły i pozwolić dojść do głosu ciasteczkowemu potworowi... który chyba tkwi w każdym z nas :)

 

Ciasteczka owsiane – przepis

 

Składniki:

  • 250 g mąki razowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
  • 100 g gorzkiej czekolady
     

Przygotowanie:

Masło ubijamy z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz podzieloną na małe kawałki czekoladę. 
Z ciasta formujemy małe kulki, które delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczmy ok. 15 minut w 180 stopniach. 

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję