Eko pyszności

Zupa z fasoli azuki – przepis na pyszny krem

Fasolę azuki kupiłam już jakiś czas temu, skuszona jej kolorem i kształtem (małe, drobne ziarenka). I tak sobie leżała w szafce kuchennej, gdyż zupełnie nie miałam na nią pomysłu... do wczoraj, kiedy postanowiłam wykorzystać ją jako składnik odżywczej, zimowej zupy. Zapraszam po przepis, zupa krem z fasoli niedługo na stole!


Czego w niej nie ma! Marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, amarantus, słonecznik... i wspomniana już fasolka.
Zupa jest sycąca, pięknie pachnie i cudownie rozgrzewa małe i troszkę większe brzuszki. Jedyny mankament to jej kolor... no cóż, widocznie nie można mieć wszystkiego :)

 

Zupa z fasoli azuki – przepis na pyszny krem
 

Składniki:

  • 200 g fasoli azuki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże łyżki amarantusu
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
     

Przygotowanie:

Fasolkę moczymy przez noc, następnie gotujemy w tej samej wodzie. 
Do garnka z gotującą się wodą dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, czosnek selera i pora. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do zupy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Łączymy zupę z fasolą azuki, zagęszczamy amarantusem, doprawimy solą, pieprzem ziołowym, majerankiem. Gdy przestygnie, blenderem miksujemy zupę z fasoli na gładką masę. Na talerzu posypujemy podprażonym na patelni słonecznikiem. Można zabielić jogurtem naturalnym.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję