Drożdżowe muffinki z rodzynkami to świetny pomysł dla tych, którzy mają ochotę na "coś" słodkiego, lecz niekoniecznie chcą, żeby to "coś" było bardzo słodkie i pracochłonne. Mogą się nimi zajadać już roczne dzieci, a i pewnie rodzice nie przejdą obok nich obojętnie :)
Muffinki z rodzynkami (drożdżowe) – przepis
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 50 g masła
- 75 ml mleka sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie)
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 100 g rodzynek
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miseczki, wkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka, jajko, miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, wsypujemy rodzynki, wyrabiamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Z ciasta formujemy kuleczki i wkładamy do papilotek. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut - do czasu, aż się zarumienią. Muffinki z rodzynkami gotowe!