Eko pyszności

Pasta z bakłażana z tahini

Bakłażan to jedno z tych warzyw, które... jem oczami, za każdym razem bowiem zachwyca mnie swoją ciemną, lśniącą skórką. Do "plusów" bakłażana można zaliczyć to, że jest niskokaloryczny (w 90 proc. składa się z wody) oraz posiada właściwości odtruwające. Dlatego zapraszam, dziś: pasta z bakłażana z tahini!


Należy jednak pamiętać, że bakłażan to warzywo ciężkostrawne, dlatego też w diecie dziecka powinno pojawiać się od czasu do czasu.
Aby dodać bakłażanowi wartości odżywczych, często robię z niego pastę, której jednym ze składników jest bogate w wapń tahini. Ze świeżym chlebem i dodatkiem pietruszki smakuje naprawdę wybornie! Chociaż z drugiej strony... to chyba jedno z najmniej fotogenicznych dań, jakie lądują na moim stole :)

 

Pasta z bakłażana z tahini

 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • ok. 50 g tahini
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: oliwa z oliwek, jeśli pasta będzie za gęsta
     

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy wzdłuż, na połówki i wstawiamy do rozgrzanego do najwyższej temperatury piekarnika, po czym zmniejszamy ją do ok. 180 - 200 stopni. Pieczemy, aż bakłażan zmięknie, czyli ok. 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy, wydrążamy miąższ, odciskamy z nadmiary soku, kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy w misce z pastą tahini, czosnkiem, cytryną, solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta z bakłażana z tahini okaże się zbyt sucha, można dolać oliwy z oliwek. Smacznego!
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję