Eko pyszności

Paprykarz wegetariański – pychota idealna na śniadanie!

Kanapki i płatki z mlekiem – te dwie rzeczy nie cieszą się uznaniem wśród mam, którym zależy na tym, aby dieta ich dziecka była zdrowa i urozmaicona. Jednak czegokolwiek złego by o tych mało wyszukanych daniach nie powiedzieć przygotowuje się je szybko, co jest ich zaletą. Jednak dzisiaj co nieco o paprykarzu wegetariańskim, zapraszamy!

 

Jedną z propozycji i mój osobisty sposób na nudne z kanapki z serem są pasty. Pasty, podobnie jak zupy – kremy, mają tę cudowną właściwość, że można w nich przemycić właściwie wszystko to, co rodzice chcieliby, aby dzieci jadły, a na co dzieci często nawet nie za bardzo chcą patrzeć.

 

Paprykarz wegetariański – przepis

 

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 1/4 szklanki ryżu
  • 1 kostka tofu
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 czerwona cebula
  • 1 seler
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • koperek do przybrania

 

Przygotowanie:

Startego selera i marchew dusimy na oliwie ok. 5 minut, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę i tofu. Dusimy pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat, sok z cytryny, przyprawy i ryż, mieszamy na jednolitą masę. Dodatkowo, aby uzyskać bardziej "gładką" masę, paprykarz można zmiksować blenderem. Dekorujemy koperkiem.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję