Eko pyszności

Ciasto bananowe z karobem

Jeśli szukacie pomysłu na zdrowe i pyszne ciasto, to zapraszamy do skorzystania z przepisu na ciasto bananowe. W dodatku jest to ciasto z karobem, nie wiecie co to? Zapraszamy!

 

Takie ciasta uwielbiam i mogę je jeść bez końca. Lekkie, ale wilgotne, o intrygującym smaku, ale też przygotowuje się je błyskawicznie, słodkie, ale nie za słodkie. A przewagę nad ciastami kupionymi w cukierni to ciasto ma taką, że dokładnie wiem, co się w nim znajduje i gdzie tylko się dało, niezdrowe składniki zamieniłam na ich bardziej przyjazny zdrowiu i sylwetce odpowiednik.
 

Przepis na ciasto bananowe z karobem


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 250 g drobnego brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
  • 3-4 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 dojrzałe banany


Przygotowanie:

Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy jajka, mieszamy. W misce łączymy wszystkie suche składniki, powoli dodajemy je do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest gładkie, dodajemy rozgniecione widelcem banany. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję