Eko pyszności

Pasztet z dyni

Jeśli i u Was stragany uginają się pod pomarańczową, piękną kulą, to chyba najwyższy czas, aby kupić dynię i przygotować z niej coś pysznego. Jak zawsze u nas - proponujemy Wam pyszny i zdrowy pasztet. Przekonajcie się sami!

Przyszła jesień, a razem z nią pora na niekwestionowaną królową sezonu – dynię. Pomarańczową, lekko słodką, bogatą w B-karoten, potas, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Warzywo to pozbawione jest sodu, ma działanie odkwaszające i wzmacnia system odpornościowy. Najpopularniejsze, a zarazem najłatwiejsze do upolowania odmiany dyni to piżmowa, makaronowa, prowansalska muszkatołowa i Hokkaido. Osobiście polecam tę ostatnią, ponieważ nie wymaga obierania – można ją przygotowywać i jeść razem ze skórą.

Najczęściej spotykane potrawy z dyni to zupy-kremy oraz placuszki, ale ja zdecydowanie stawiam na pasztet z dyni. Łatwo go przygotować (również w wersji bezglutenowej), nie zabiera zbyt wiele czasu i można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
 

Czego potrzebujemy, aby wykonać pasztet z dyni?

  • forma do pieczenia, tzw. keksówka
  • 3 szklanki dyni (startej na tarce lub w postaci puree*)
  • 4 całe jajka
  • 200 gramów startego sera koziego lub owczego (o konsystencji klasycznego sera żółtego)
  • 1 szklanka otrąb (np. orkiszowych**)
  • 1 szklanka płatków (np. owsianych, gryczanych, ale nie błyskawicznych!**)
  • 3 łyżki stołowe mąki (np. razowej***)
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku (dowolne, wedle uznania)

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, doprawiając ulubionymi przyprawami. Przekładamy do formy. Pasztet pieczemy 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 30 minut pasztet z dyni powinien być pieczony pod kawałkiem folii aluminiowej - dzięki temu, góra za bardzo się nie spiecze.

W tym przepisie dynię możemy zamienić także na cukinię (w takiej samej ilości). Smacznego!


 

* W przypadku dyni Hokkaido wystarczy pokroić ją na małe kawałki, a następnie zetrzeć na tarce (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego). Inne odmiany dyni, które mają szczególnie grubą skórę, polecam przekroić na kilka części, usunąć gniazda nasienne i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Upieczoną dynię należy przestudzić i oddzielić od skóry np. łyżką. Pasztet przygotowany z puree będzie miał delikatniejszą, bardziej kremową konsystencję.

** W przypadku diety bezglutenowej płatki i otręby zamienić można na ulubione orzechy, pestki dyni, słonecznika itp. – najlepiej pokruszone.

*** W przypadku diety bezglutenowej używamy np. mąki z kasztanów, kukurydzianej lub ryżowej. Te dwie ostatnie tylko dobrej jakości, ponieważ zwykłe „sklepowe” odmiany mogą być zanieczyszczone glutenem.

Autor W jej życiu są dwie pasje - gotowanie i książki (które niedługo zawładną całym mieszkaniem). Z naukowego punktu widzenia jest kulturoznawcą Afryki, z zawodu - specjalistą od copywritingu i social mediów. W wolnym czasie gada do kota, ogrywa chłopaka w Diablo 3, dogląda parapetowego zielnika i sprawdza, z czego jeszcze da się zrobić zupę-krem.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję