Zdrowy maluch

Kasza jaglana: proste i pyszne przepisy na wsparcie odporności

Jaglanka jest najlżejszą ze wszystkich kasz – nie uczula i łatwo się trawi, a ma ogrom dobroczynnych właściwości. Nie dość, że wspiera odporność i pozwala odkwasić organizm, to jeszcze korzystnie wpływa na wygląd skóry i paznokci, pomaga nawet w walce z trądzikiem! Dzięki niej katar szybciej mija i rzadziej powraca. Jaglanka wpływa też korzystnie na trawienie i zdolność koncentracji.

A co najlepsze, przepisy z nią są bardzo łatwe – wystarczy stosować kilka prostych zasad, aby pozbyć się nielubianej przez dzieci goryczki i wymyślać propozycje na śniadanie, obiad i kolację. Tak, kasza jaglana jest niesamowicie uniwersalna, doskonale smakuje zarówno z malinami, jak i z cukinią i brokułem. Można ją podawać dzieciom w każdym wieku – niemalże od początku rozszerzania diety u niemowląt.

 

Jak przygotować kaszę jaglaną?

Sposób przygotowania jaglanki jest super łatwy. Przed wrzuceniem do garnka, odmierzoną ilość kaszy należy zalać wrzątkiem i chwilę poczekać, następnie zamieszać, odlać wodę i jeszcze chwilę płukać pod bieżącym strumieniem, np. na sitku. Wrzucić kaszę do garnka i zalać wodą w proporcji 1:3. Gotować pod przykryciem do wchłonięcia wody. W wersji śniadaniowej, zamiast wody można użyć np. mleka roślinnego. Warto dodać też odrobinę masła lub oleju, aby uniknąć sklejania się ziaren.  

 

Zdrowe i pyszne propozycje z kaszą jaglaną

 

Naleśniki z kaszą jaglaną

300 g ugotowanej kaszy jaglanej

100 g mąki

250 ml mleka

50 ml wody

2 jajka

Szczypta soli

2 łyżki oliwy

 

Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i odstawić na 20 minut. Smażyć, na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionym twarożkiem i owocami – świeżymi lub duszonymi. Aby było jeszcze zdrowiej i trochę słodziej do farszu można dorzucić np. suszone daktyle. To propozycja doskonała na śniadanie.

 

Burgery z kaszy jaglanej

2 szklanki kaszy jaglanej

2 marchewki

1 cebula

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

2 łyżki nasion dyni

2 ząbki czosnku

Sól i pieprz

Oliwa do smażenia

 

Kaszę jaglaną ugotować, cebulkę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Obraną marchew utrzeć na drobnych oczkach. Zmieszać wszystko wraz z pozostałymi składnikami i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.

Podawać w bułce z warzywami i ulubionymi sosami. Przygotowywanie burgerów to wspaniała okazja to kulinarnej zabawy z dziećmi i pyszny, wartościowy obiad w efekcie. 

 

Rafaello z kaszy jaglanej

Pół szklanki kaszy jaglanej

400 ml mleka kokosowego

Pół szklanki suszonych daktyli

Pół szklanki migdałów

Szklanka wiórek kokosowych

 

Daktyle i migdały zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Opłukaną kaszę zalać mlekiem kokosowym i gotować do wchłonięcia mleka. Łączymy kaszę z daktylami i migdałami oraz połową wiórek kokosowych i miksujemy na gładką masę. Mokrymi rękami formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce. To świetna propozycja na zdrowy deser, albo podwieczorek.

 

Warto wiedzieć, że…

kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6), ma bardzo dużą zawartość błonnika, żelaza, witaminy PP, miedzi, fosforu i wapnia. Obfituje w białko i węglowodany w złożonej postaci – jest niesamowicie energetyczna, ale także lekkostrawna.   

Autor
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję