Ciąża

Mam cukrzycę ciążową, co teraz?

Cukrzyca ciążowa nie jest powszechną chorobą. Zapada na nią od 2 do 4% kobiet w ciąży. Co jednak, jeśli padnie na Ciebie? Cierpiące na nią kobiety nazywają się czasem „słodkimi mamami”, ale kilka miesięcy z dzieckiem pod sercem z tą przypadłością nie jest łatwe. Co nie znaczy, że niemożliwe!

Mam cukrzycę ciążową – co robić?

Po pierwsze – nie panikować. Twojemu dziecku stres nie zrobi dobrze. W ciąży przechodzisz wiele standardowych badań, w drugim trymestrze lekarz prowadzący zleci również krzywą cukrową. Po teście obciążenia glukozą sprawdzi wyniki i jeśli zadzie taka potrzeba – wyśle do poradni diabetologicznej dla ciężarnych. W większości przypadków żeby kontrolować poziom cukru wystarczy odpowiednia dobrana dieta (dowiesz się wszystkiego w poradni, sporo informacji i pomysłów na potrawy znajdziesz też np. w internecie). Jeśli postać cukrzycy będzie cięższa – wtedy potrzebna będzie jeszcze insulina. Najważniejsze, żeby przebieg choroby był kontrolowany.

Co jest ważne?

Pamiętaj, żeby o siebie dbać i jeść o regularnych porach, żeby nie dopuścić do spadku poziomu cukru. Te wahania mogą być niebezpieczne dla dziecka. Żeby mierzyć poziom cukru we krwi będzie potrzebny gleukometr. Nie martw się na zapas – to sprzęt refundowany, więc zakup urządzenia, pasków i igieł do pomiaru nie będzie drogi. Poziom cukru należy mierzyć na czczo po przebudzeniu i zazwyczaj godzinę po posiłku. Podczas rozmowy w poradni diabetologicznej wszystkiego się dowiesz, także tego, jakie są normy. Przyjmuje się, że na czczo poziom cukru nie powinien przekraczać 90 mg/dl, a po posiłkach – 120 mg/dl.

Cukrzyca ciążowa – z czym to się (nie) je?

Nie martw się – na diecie niskocukrowej nie umrzesz z głodu! Co więcej, może to wyjść na zdrowie! Cukrzyca ciążowa nikogo nie cieszy, ale wymusza, żeby o siebie zadbać. Właściwie nie tylko o siebie, ale też o nienarodzone dziecko. Jeśli wcześniej nie przejmowałyśmy się tym, jaka jest jakość jedzenia, które ląduje na naszym talerzu, to teraz jest świetna okazja (i najwyższy czas!), żeby zacząć. Co możesz jeść, jeśli masz cukrzycę? Wbrew pozorom – całkiem sporo.

Jak powinny wyglądać posiłki w cukrzycy? Powinny być niewielkie i częste – najlepiej, jeśli przerwy nie przekraczają 3-4 godzin. Dobrze więc, żeby jeść 6, a nawet 7 posiłków dziennie! Produkty, które będą służyć to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i wędliny, ryby, chudy nabiał, warzywa i tłuszcze roślinne wysokiej jakości. Unikaj za to tłuszczów zwierzęcych i tłustego nabiału. Niezalecane są też węglowodany proste, czyli cukier, słodycze, miód i przetworzone owoce. Co do samych owoców – nie zaleca się też tych o wysokim indeksie glikemicznym. Posiłki powinny być też odpowiednio zbilansowane i zawierać dużo warzyw i wysokiej jakości węglowodany.

Indeks glikemiczny – co to takiego?

Indeks glikemiczny to po prostu klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi, w 2–3 godziny po zjedzeniu. Pokarmy dzielą się na 3 grupy: o niskim, średnim i wysokim indeksie. Gdy masz cukrzycę, najlepiej jeść te produkty, które mają niski indeks glikemiczny.

Dlaczego potrawy o wysokim indeksie glikemicznym nam nie służą? Chodzi o to, że są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. W efekcie dochodzi do gwałtownego wydzielania insuliny, a po tym stężenie glukozy we krwi szybko się zmniejsza i natychmiast stajemy się głodni. Produkty o wysokim indeksie to np. pieczone ziemniaki, frytki, chipsy, biała bagietka, marchewka gotowana, popcorn, arbuz, dynia itd. Co jest ciekawe – ma na to wpływ rodzaj przygotowania jedzenia i obróbka termiczna: gotowana marchew nie jest zalecana, ale surowa – będzie miała niski indeks glikemiczny.

Zakazany owoc

Co ciekawe, wbrew obiegowej opinii, że owoce są zdrowe, nie wszystkie będą ci służyć gdy chorujesz na cukrzycę, nie tylko ciążową. W czym problem? Przede wszystkim w indeksie glikemicznym, o którym pisaliśmy wyżej. Owoce też zawierają sporo cukru, więc nie powinno się ich jeść zbyt krótko przed snem. Jeśli chodzi o owoce, których należy unikać (o wysokim IG), będą to: melony, dojrzałe banany, suszone daktyle i rodzynki, arbuzy i ananas z puszki.

Możesz (z umiarem) jeść owoce o niskim indeksie glikemicznym, czyli wiśnie, czereśnie, jagody i gruszki. Cytrusy, brzoskwinie, jabłka i śliwki też są w porządku, nie ma więc powodu do zmartwień. Co ciekawe, niski indeks ma też… czekolada! Szkopuł tkwi w tym, że musi mieć ponad 70% masy kakowej.

Pamiętaj, że cukrzyca ciążowa to nie koniec świata. Dbaj o siebie i dobrze się odżywiaj. To na pewno wyjdzie na zdrowie i może pomóc w nieprzybieraniu na wadze. Jeśli będziesz dbać o dietę, mierzyć poziom cukru i stosować się do zaleceń lekarza, możesz być spokojna. Da się z tym funkcjonować!

Autor Pisze o rodzicielstwie bliskości, życiu w przyjaźni z dzieckiem i ze sobą. Dużo czyta (skończyła polonistykę, nie skończyła filozofii. I kilku innych rzeczy też.) Żona Bartka, mama Kociełły.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję