Zdrowy maluch

Letnie warzywa i owoce, czyli co wybierać w lipcu i sierpniu

Lipiec – to czas pięknie pachnących lip i czas wakacji, beztroski i, co najważniejsze, szaleństwa kulinarnego! Mamy tyle pyszności, że aż nie wiadomo co wybrać.

 

 

Truskawki

Z owoców dostępne są jeszcze truskawki. W lipcu ich odmiany są mniejsze, ale bardziej słodkie – najczęściej możemy kupić truskawkę poziomkową, która zachwyca słodyczą i kaskadą smaku.

 

Poziomki

Prostu z lasu, albo te hodowlane.

 

Leśne jagody, borówka amerykańska, maliny i jeżyny (w niektórych częściach kraju nazwane ostrężynami)

Warto po nie sięgać, gdyż są skarbnicą wszystkiego, co najlepsze. Owoce jagodowe to bomby odżywcze, a jednocześnie są tak niskokaloryczne, że jeść je mogą wszyscy w zasadzie bez ograniczeń.

Oczywiście – dzikie, leśne maliny, jagody i poziomki są znacznie bardziej odżywcze niż te hodowlane.

 

Porzeczki i agrest

To prawdziwa skarbnica witaminy C, rutyny i bioflawonoidów.

 

Czereśnie i wiśnie

Czereśnie są pyszne, słodkie, duże i bardzo odżywcze. Dodatkowo, pomagają leczyć stany zapalne stawów.

Czereśnie i wiśnie warto przechować na zimę – można je wydrylować, zamrozić i wysuszyć w suszarce (do owoców i grzybów) lub po prostu spasteryzować w słoiku jako kompoty.

 

Brzoskwinie, nektarynki i morele

Do wyboru mamy nasze polskie brzoskwinie i morele oraz te z Hiszpanii i Włoch. Moje ulubione to białe brzoskwinie UFO, inaczej zwane ciasteczkowymi. Pyszne, słodkie, delikatne i nie mają tak silnej kwasowości jak „pomarańczowe”, okrągłe brzoskwinie.

Nie każdy wie, że można także wykorzystać pestki brzoskwini i moreli. Otwieramy pestkę zewnętrzną, by w środku znaleźć nasionko. To macierz, która jeżeli nie jest spleśniała, czy nadgnita, jest genialnym źródłem amigdaliny. W sezonie codziennie warto zjeść kilka takich pesteczek ze świeżych owoców.

 

Młode bulwy

Oprócz naci wszystkich warzyw korzeniowych mamy już dostęp do świeżych i młodych bulw – seler, pietruszka, wspaniale słodkie buraki i marchew – korzystajmy z nich do woli. Róbmy surówki, wyciskajmy z nich soki. Bardziej świeże i słodkie już nie będą!

 

Zielone warzywa liściaste

Powinniśmy ich jeść jak najwięcej, to skarbnica witamin!

Najkorzystniej jest jeść całość pokarmową – marchew, pietruszkę, czy buraczki wraz z nacią – wtedy uzyskamy pełnię wartości odżywczych i energetycznych (zgodnie z Chińską zasadą Yin Yang).

 

Polski kalafior i brokuł

A także kapusty, jeszcze miękkie – wspaniałe na surówki i do kiszenia.

 

Ogórki i pomidory

Oczywiście gruntowe! Do tego pyszna i słodka papryka.  

 

Fasolka szparagowa, młody, zielony groszek oraz bób.

 

Świeży koperek, szczypiorek i wszystkie możliwe zioła.

 

No i oczywiście leśne grzyby!

 

A na deser…

oczywiście tegoroczny, świeży miód.

 

I jeszcze coś na dziko :)

Oprócz wspominanych dzikich jagód, malin, poziomek, czy jeżyn warto sięgać po odrastające pędy pokrzywy (wybieramy te młode), mniszka, jasnoty, czy liści rdestu. To też czas kwiatów – czarny bez, liliowiec, dzwonek, koniczyna, chaber bławatek i niecierpek. Możemy tez nacieszyć się dziką macierzanką, która jest niezwykle aromatyczna.

 

I za to kochamy lato!

Autor http://www.tmch.com.pl Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Zajmuje się akupunkturą, ziołolecznictwem, dietetyką profilaktyczną i leczniczą oraz hirudoterapią. Od wielu lat jest weganką. Prowadzi warsztaty i seminaria dotyczące profilaktyki zdrowia, zdrowego odżywiania i stylu życia.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję