Warto wiedzieć

Dlaczego nie warto podawać dzieciom cukru?

Cukier nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”. To wcale nie przesada, nawet w odniesieniu do dzieci. Najmłodsi tyją w przerażającym tempie, a ponadto coraz więcej z nich cierpi na cukrzycę typu II, miażdżycę, odtłuszczenie wątroby, próchnicę, grzybice, zespół jelita drażliwego, niepokój, ADHD, zespół chronicznego zmęczenia. Cukier uzależnia, w związku z tym z biegiem lat, będzie coraz trudniej się z nim pożegnać, więc problemy zdrowotne będą się pogłębiać...

 

 

Cukier nie ma żadnych substancji odżywczych

 

Cukier nie zawiera w sobie żadnych substancji odżywczych, które potrzebne by były organizmowi. Wręcz przeciwnie- biały cukier zabija witaminy i jest pożywką dla różnego rodzaju bakterii. Osłabia też układ odpornościowy... Dawanie pociechom słodkości nie jest wyrazem miłości, w dzisiejszych czasach raczej nieodpowiedzialności i braku świadomości zagrożeń, jakie ze sobą niesie ich spożywanie.

Cukier i jego równie szkodliwe podobizny (np. syrop glukozowo-fruktozowy) dodawane są do prawie wszystkich produktów przetworzonych przemysłowo, np. do pieczywa, ketchupu, sera, jogurtu, płatków śniadaniowych itp. Dlatego warto je ograniczyć w codziennej diecie. Skutecznym sposobem jest także czytanie etykiet i nie kupowanie produktów z cukrem w składzie, znajdującym się przynajmniej w pierwszej piątce składników, a najlepiej wcale.

 

Zdrowe zamienniki białego cukru



Zamiast białego cukru, do dosłodzenia posłków można wykorzystać z powodzeniem następujące zamienniki:

  • świeże owoce- np. banany, morele, gruszki
  • suszone owoce (wolne od chemii są tylko te bez zawartości siarki!)- każde są dobre, pod warunkiem, że nie są kandyzowane
  • melasa
  • syropy roślinne np. ryżowy, daktylowy, z agawy
  • miód
  • stewia
  • ksylitol
  • słód ryżowy lub jęczmienny


Mając na uwadze zdrowie i prawidłowe nawyki żywieniowe naszych dzieci, powstała inicjatywa Zdrowo Słodki. Jej przesłaniem nie jest zakazywanie spożywania słodyczy, lecz ich świadomy i odpowiedni wybór. Przykładem niech się staną przekąski z naszych proponowanych w instytucjach oświatowych ZDROWYCH PACZEK (np. na Zajączka, Dzień Dziecka, Pasowanie na Ucznia/ Przedszkolaka, Mikołajki, Boże Narodzenie)- wszystkie są słodkie, a nie zawierają grama białego cukru! Nie znajdziecie w nich również chemii, ani dziwnie brzmiących składników. To naprawdę zdrowa, a przy tym smaczna alternatywa dla sklepowych słodyczy - idealna zarówno dla dzieci, jak i całej rodziny.

Zachęcamy też do samodzielnego przygotowywania słodkości w domu. Z pewnością jest to najzdrowsze rozwiązanie, a przy tym może też i wiązać się ze wspólnym spędzaniem czasu z rodziną. Dzieciaki zapędzone do kuchni, wyposażone w fartuszki i odpowiedni sprzęt będą czuły się szczęśliwe i dowartościowane. Piec ciasto z mamą lub babcią może nawet przedszkolak!

 

 

Autor www.odkrywczamama.blogspot.com Mama 3-latki i 5-latka, nauczycielka edukacji wczesnoszkolnej, promotorka zdrowia, ambasadorka zdrowego odżywiania, blogerka, inicjatorka Zdrowo Słodkiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję