Małe dziecko

Czy warto podawać dzieciom produkty "light"?

W sklepach znajdujemy coraz szerszy asortyment produktów typu “light”, a w reklamach przekonują nas o ich walorach i wyższości nad produktami w wersji podstawowej. Coraz częściej tez takie produkty podajemy dzieciom, będąc przekonani, że są one zdrowsze. Zanim podamy je dziecku, warto przyjrzeć się im dokładniej.

 

Co oznacza nazwa “light”?

 

Produkt “light” to taki produkt spożywczy, w którym o minimum 30% obniżona została zawartość jednego ze składników: kalorii, tłuszczu lub cukru.

Warto podkreślić, że jest to obniżenie tylko jednego z nich. Często bowiem zdarza się, że na miejsce jednego dodawana jest większa ilość innego. Na przykład w produkcie o obniżonej zawartości tłuszczu może znajdować się większa ilość cukru. Zawsze bowiem na miejsce zredukowanego składnika musi pojawić się inny.

Zamiast cukrów najczęściej dodaje się słodziki, aby zachować ten sam smak, przy obniżonej kaloryczności. I o ile otrzymujemy ten efekt, to nadmiar spożywanych słodzików może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

W produktach o obniżonej zawartości tłuszczu znajdziemy zagęszczacze, których produkty pełnotłuste nie potrzebują. Ponadto w tłuszczu rozpuszczalne są witaminy A,D,E,K, więc spożywanie produktów o dużej redukcji tłuszczu nie jest wskazane, ze względu na utratę owych witamin.

Często produkty “light” zawierają substancje chemiczne mające na celu zachowanie odpowiedniego smaku, koloru, konsystencji i struktury, które traci poprzez eliminację jednego ze składników.

W ostatecznym rozrachunku “wygrywamy” więc kilka kalorii, kilka gramów tłuszczu lub cukru mniej, w porównaniu z produktem tradycyjnym, ale nie zawsze jest to “wygrana” wartościowa dla nas. Skład produktów “light” nie zawsze jest lepszy i ten napis na opakowaniu nie oznacza produktu zdrowego.

 

Czy produkty “light” nadają się dla dzieci?

 

Dziecko nie potrzebuje, poza specjalnymi przypadkami, odchudzania i redukcji kaloryczności. Jeśli ma zapewnioną odpowiednią ilość ruchu i pełnowartościową dietę dostosowaną do wieku, nie ma potrzeby wprowadzać u dzieci restrykcji żywieniowych.. Zamiast produktów “light” lepiej wybrać te bogate w substancje odżywcze, witaminy, minerały, węglowodany złożone i białka. Produkty light często bowiem oprócz kalorii, mają też mniej innych, wartościowych składników. Mają za to w składzie substancje chemiczne (barwniki, słodziki, zagęszczacze, konserwanty itp.), których lepiej, aby nie było zbyt wiele w diecie dziecka. Zamiast sugerować się napisem na opakowaniu “light”, lepiej przeczytać skład produktu i podać ten, zawierający więcej składników wartościowych: witamin, mikroelementów, węglowodanów złożonych, białka.

 

Autor http://www.mamanotuje.pl/ Biolog i dietetyk, mama, żona, mól książkowy i blogerka. Zwolenniczka pieluch wielorazowych, rozwijających zabawek i mądrych książeczek, wszystkiego co naturalne, proste, ale też w swej prostocie niezwykłe. Miłośniczka podróży, która chce zaszczepić bakcyla obieżyświata w swoich dzieciach, ponieważ wierzy, że to najlepszy sposób na naukę.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję