Orzeźwiająca i pełna witamin. Bogata w wapń, żelazo, witaminę A,B1,B2 i C. Lekka, zdrowa i niskokaloryczna, jednym słowem doskonała dla małych i dużych: ćwikła z jabłkiem.
Przepis na ćwikłę z jabłkiem
Składniki (4 porcje):
- Buraki (średnie) 4 sztuki
- Jabłko (średnie) 2 sztuki
- Olej słonecznikowy (1 łyżka)
- Sok z połówki cytryny
- Sól himalajska do smaku
- Marchewka (dla chętnych)
Przygotowanie:
Buraki oczyścić i ugotować lub upiec. Ostudzić i rozdrobnić na tarce. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o większych otworach. Wymieszać buraki z jabłkiem, dodać sól, sok z cytryny i olej. Podawać również lekko podgrzane.
Gotowe! Smacznego!