Eko pyszności

Ciasto drożdżowe z truskawkami – przepis

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest jednym z moich ulubionych - od zawsze. Jako mała dziewczynka jadłam je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem i nie pamiętam, żeby kiedykolwiek po takim przysmaku bolał mnie brzuch. Moja babcia obowiązkowo piekła je raz w tygodniu, z kruszonką, w prodiżu (wtedy mówiłam "prodźiż"). Zapraszam!


Sama przez długi czas nie miałam odwagi się za drożdżowca zabrać. Bo nie wyrośnie, bo za długo się wyrabia, bo, bo, bo...
Tymczasem, zapewniam, w upieczeniu dobrego ciasta drożdżowego z truskawkami nie ma żadnej filozofii. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to:

  • zaczyn drożdżowy potrzebuje ciepła. Zawsze po wymieszaniu drożdży z ciepłym mlekiem, należy odstawić go na kilkanaście minut w miejsce bez przeciągów i przykryć ściereczką.
  • podobnie jak mleko, jajka używane do ciasta nie powinny być zimne, tj. wyciągnięte prosto z lodówki. Dobrze, jeśli ok. godziny przed zabraniem się do pieczenia, postawimy je w temperaturze pokojowej.
  • wyrobienie ciasta drożdżowego wymaga czasu, cierpliwości i siły. Ciasto drożdżowe należy wyrabiać około piętnastu minut, najlepiej ręką, podnosząc ciasto do góry, tak, aby "nabrało powietrza".

 

Ciasto drożdżowe z truskawkami ma jeszcze jedną zaletę: można je swobodnie przewozić pokrojone na kawałki i zawinięte w folię. Dlatego idealnie nadaje się do jedzenia na trawie, co bardzo często praktykuję i wszystkim polecam! A dzieci będą takim rodzinnym pikinikowaniem zachwycone!

 

Ciasto drożdżowe z truskawkami – przepis

 

Składniki (na dużą blachę)

  • 4 szklanki mąki (można zmieszać pszenną z orkiszową)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mleka (sojowe, z amarantusa)
  • 50g świeżych drożdży
  • 150g masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania formy
  • truskawki

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka. Rozmieszać, postawić pod przykryciem w ciepłym miejscu. Resztę mleka, masło, cukier i olej rozgrzać w rondelku. Gdy masa się zagotuje, wylewamy ją do przesianej z solą mąki - mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczy oraz rozczyn drożdżowy, wbijamy żółtka. Energicznie wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut. po wyrobieniu przekładamy na blachę. 
Truskawki kroimy na połówki, stronę, dotykającą ciasta oprószamy mąką (jeśli owoce puszczą sok, ciasto może nie wyrosnąć). Posypane kruszoną, pieczmy ok. 50 minut w temperaturze 170-180 stopni.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
0

0 Tatentowiczow dodało do Ulubionych ten artykuł. Dodaj i Ty!

  • Tagi:
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję