Eko pyszności

Zupa z kalafiora i papryki

Jeśli szukacie przepisu na pyszną zupę-krem to mamy pewną propozycję. Zupa z kalafiora i papryki idealnie nasyci małe i duże brzuszki. Zachęcamy do przygotowania!

 

Jedna z moich ulubionych zup. Od kilku lat najczęściej gotuję ją wiosną i latem, jednak chętnie wracam do niej również w trakcie innych pór roku. Zachwyca smakiem i kolorem. Przepis do wypróbowania, do czego gorąco zachęcam :)

 

Zupa z kalafiora i papryki – przepis na zupę-krem

 

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 1 czerwona papryka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • duża garść ziaren słonecznika
  • amarantus
     

Przygotowanie:

Do 2 litrów bulionu dokładamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, dodajemy seler oraz podzielonego na różyczki kalafiora. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojoną paprykę. Gdy zupa ostygnie, miksujemy na gładką masę, dodajemy ziarna słonecznika i amarantus. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę z kalafiora i papryki można zabielić jogurtem naturalnym.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
0

0 Tatentowiczow dodało do Ulubionych ten artykuł. Dodaj i Ty!

  • Tagi: