Do wypieku brownie użyłam ciemnej czekolady (ponad 70% kakao), karobu, mąki orkiszowej i śliwkowych powideł domowej roboty. Mam więc nadzieję, że to namawianie do złego pozostanie mi wybaczone... ciasto jest bowiem przepyszne! I z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych czekoladoholików.
Poza tym, nie trzeba zjeść od razu całego brownie: zawinięte w folię aluminiową jest świeże przez kilka dni.
Przepis na brownie z karobem i powidłami
Składniki:
- 30 g kakao
- 100 g ciemnej czekolady (70% kakao)
- 4 łyżki karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki brązowego cukru BIO
- 4 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Masło i czekoladę roztapiamy, dodajemy kakao i dobrze mieszamy, aż w masie nie będzie grudek, studzimy.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i karob, jajka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i powidła. Mieszamy, dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami.
Masę na brownie przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem, pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.