Eko pyszności

Drożdżówki z cynamonem

Wszystko wiem. Że są pracochłonne, a czasu ciągle za mało. Że przecież takie zwykłe drożdżówki z cynamonem to można kupić w sklepie i po sprawie. I że komu by się chciało... Jednak jeśli są chętni, aby zjeść domowy wypiek, to zapraszam po przepis na drożdżówki z cynamonem!


Odkąd zaczęłam piec te cynamonowe ślimaki, to żadna inna buła nie może się z nimi równać. Są pachnące, mięciutkie i przepyszne. I że jak ktoś już raz ich spróbuje, to pozostanie wierny. 
A zatem... podwijamy rękawy i bierzemy się do rodzinnego pieczenia! Bo chyba nie ma nic piękniejszego niż zapach ciasta unoszący się od rana w domu i satysfakcja, że wspólnie przygotowanych pyszności.
 

Drożdżówki z cynamonem – przepis

 

Składniki

  • 700 g mąki - pół na pół pszennej i orkiszowej
  • 7 g drożdży instant
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 130 g masła
  • 220 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 duże łyżki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
     

Przygotowanie:

Wlewamy mleko do rondelka i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 80 g masła i 70 g cukru. 
Drożdże i mąkę mieszamy w misce, stopniowo dolewamy mleko z masłem i cukrem, dodajemy sól, miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku oraz szczyptę soli. Partiami dodajemy pozostałe 100 g mąki.
Gotowe ciasto na drożdżówki z cynamonem przekładamy do miski, opruszamy mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy nabierze objętości, uderzamy w nie pięścią, aby je odpowietrzyć i wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Przykryte ściereczką, odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: pozostały cukier mieszamy z cynamonem, 50 g masła roztapiamy w rondelku.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 na 40 cm, smarujemy masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. 
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 18 części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Drożdżówki z cynamonem pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję