Eko pyszności

Muffinki marchewkowe – zróbcie je z dziećmi!

Przez bardzo długi czas nie potrafiłam sobie wyobrazić, że marchew można podawać inaczej, niż jako składnik zupy lub surówki. Ciasto marchewkowe? Pierwszy raz upiekłam je dopiero jakieś dwa lata temu i dodałam tyle cynamonu, kardamonu i imbiru, że smaku marchwi prawie nie było czuć. Jednak pomysł chwycił i od tego czasu zdążyłam wypróbować chyba wszystkie możliwe wariacje na ten temat. Dzisiaj: muffinki marchewkowe!

 

Na pomysł, aby upiec muffinki marchewkowe, przyznaję, sama nie wpadłam. Poczęstowała mnie nimi znajoma, długo jednak zwlekałam, by zrobić je samodzielnie – muffinkoholizm miałam już za sobą :)

Pierwsza wersja przepisu, którym dzielę się poniżej, była nieco inna. Oprócz wymienionych składników, dodawałam dwie płaskie łyżeczki pieprzu i, zamiast twarogu, kostki sera feta. Podejrzewam jednak, że w tej wersji "na ostro", w oczach dzieci nie znalazłby one uznania.

Tatento.pl gorąco poleca serwowanie dzieciakom marchwi właśnie w takiej postaci: muffinki marchewkowe pieczone w kolorowych foremkach. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako zdrowa przekąska, lecz można serwować je na śniadanie i podwieczorek, można je zabrać nad wodę, na rower, na spacer – zamiast tradycyjnych nudnych kanapek. Bez wątpienia stanowią świetne rozwiązanie w chwili, kiedy maluch domaga się czegoś słodkiego: dziecko będzie zadowolone, bo jego zachcianka została spełniona, rodzic zaś może zatrzeć ręce, że jego pociecha właśnie skonsumowała witaminową bombę!

 

Muffinki marchewkowe – przepis

 

Składniki:

  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru trzcinowego
  • 200g posiekanych orzechów laskowych
  • 100g suszonej żurawiny
  • 3 duże marchewki
  • 3 jajka
  • 160ml oleju (ja użyłam słonecznikowy)
  • ok. 200g twarogu


 

Sposób przygotowania:


Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, orzechami i żurawiną. Jajka mieszamy z olejem i wraz z marchwią utartą na drobnych oczkach, dodajemy i łączymy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do foremek, na wierzchu każdej układamy kostki twarogu - kilka można wcisnąć w ciasto.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pyszne muffinki marchewkowe gotowe!

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
0

0 Tatentowiczow dodało do Ulubionych ten artykuł. Dodaj i Ty!

  • Tagi:
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję