Na pomysł, aby upiec muffinki marchewkowe, przyznaję, sama nie wpadłam. Poczęstowała mnie nimi znajoma, długo jednak zwlekałam, by zrobić je samodzielnie – muffinkoholizm miałam już za sobą :)
Pierwsza wersja przepisu, którym dzielę się poniżej, była nieco inna. Oprócz wymienionych składników, dodawałam dwie płaskie łyżeczki pieprzu i, zamiast twarogu, kostki sera feta. Podejrzewam jednak, że w tej wersji "na ostro", w oczach dzieci nie znalazłby one uznania.
Tatento.pl gorąco poleca serwowanie dzieciakom marchwi właśnie w takiej postaci: muffinki marchewkowe pieczone w kolorowych foremkach. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako zdrowa przekąska, lecz można serwować je na śniadanie i podwieczorek, można je zabrać nad wodę, na rower, na spacer – zamiast tradycyjnych nudnych kanapek. Bez wątpienia stanowią świetne rozwiązanie w chwili, kiedy maluch domaga się czegoś słodkiego: dziecko będzie zadowolone, bo jego zachcianka została spełniona, rodzic zaś może zatrzeć ręce, że jego pociecha właśnie skonsumowała witaminową bombę!
Muffinki marchewkowe – przepis
Składniki:
- 250g mąki pełnoziarnistej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g cukru trzcinowego
- 200g posiekanych orzechów laskowych
- 100g suszonej żurawiny
- 3 duże marchewki
- 3 jajka
- 160ml oleju (ja użyłam słonecznikowy)
- ok. 200g twarogu
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, orzechami i żurawiną. Jajka mieszamy z olejem i wraz z marchwią utartą na drobnych oczkach, dodajemy i łączymy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do foremek, na wierzchu każdej układamy kostki twarogu - kilka można wcisnąć w ciasto.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pyszne muffinki marchewkowe gotowe!